Tuesday, September 30, 2008

Weather Quiz..........

1. Compared to cold, warm air can hold:

A. more water vapor
B. less water vapor
C. the same amount of water vapor
D. no water vapor

2. Air can become saturated by:

A. raising the temperature
B. lowering the temperature
C. adding more water vapor
D. (B) and (C) above

3. The water in clouds at extremely high altitudes is usually:

A. liquid
B. vapor
C. frozen
D. steam

4. Fog formed by the horizontal movement of an air mass over a surface of different temperature is called:

A. advection fog
B. radiation fog
C. frontal fog
D. convection fog

5. A snow flake is:

A. a rain drop that froze
B. water vapor that condensed at freezing temperature directly into a solid state
C. water vapor that condensed to liquid and then was lifted by air to a freezing temperature
D. none of the above

6. If it’s impossible to avoid a hurricane in the Northern Hemisphere, the most favorable place to be when the storm passes is in:

A. the dangerous semicircle
B. the eye (center) of the storm
C. that half of the storm lying to the right of the storm’s path
D. that half of the storm lying to the left of the storm’s path

7. If the sky is clear, with the exception of a few cumulus clouds, it would indicate:

A. rain
B. hurricane weather
C. fair weather
D. fog setting in

8. Stormy weather is usually associated with regions of:

A. low barometric pressure
B. high barometric pressure
C. steady barometric pressure
D. changing barometric pressure

9. Most high pressure areas in the United States are accompanied by:

A. precipitation
B. clear, cool weather
C. humid, sticky weather
D. cool, fog

10. The form of a cloud often known as “mackerel sky” which is generally associated with fair weather is:

A. nimbostratus
B. stratus
C. altocumulus
D. cumulonimbus


1. A 5. B 9. B
2. D 6. D 10. C
3. C 7. C
4. A 8. A

No comments: